30 Haziran 2009 Salı

Keyif Soframız

Hem İstanbul'dan gelen kızımın hem de görümcemle kızının ziyareti şerefine diyete kısa bir ara verip güzel bir keyif sofrası hazırlamaya karar verdik. Ama yine de abartmayalım diye çok çeşit yapmadık :)

Pofuduk Poğaça
Poğaçalar sevdiğim arkadaşım Nesibe'nin tarifi.
Malzemeler:
3/4 paket margarin
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
1 paket pakmaya
3 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek üzere ayrılacak)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Yapılışı:
Margarin hariç diğer tüm malzemeler karıştırılıp yoğurulur ve mayalanması için en az 1 saat beklemeye bırakılır. Sonra hazırlanan hamur 10 eşit parçaya ayırılır. Ayrılan parçalar önce ufak parçalar olarak açılır. Açılan ufak parçalardan 5 tanesi aralarına eritilmiş margarin yedirilerek üst üste koyulur ve merdaneyle açılarak yufka büyüklüğüne getirilir.





Büyütülen hamur sigara böreği yapar gibi dilim dilim 20 parça olacak şekilde kesilir. Her dilime hazırlanan iç (içini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.Biz sadece peynir maydonoz karışımı koyduk ama patatesli ya da kıymalı da yapılabilir) koyularak kenarları kıvrılmadan sarılır. Hamur pişerken zaten şiştiği için kenarlar kapanıyor.



Sarılan poğaçalar yağlı kağıt üzerine tepsiye dizilerek bir süre bekletilir. Tepside beklerken hamurun kabardığını poğaçalarınızın şiştiğini göreceksiniz. Hepsi kabardıktan sonra yumurtasını sürüp üzerine de zevkinize göre susam, çörekotu ya da haşhaş ekleyip fırına verebilirsiniz.

3 yorum:

  1. yaaaaa ama buna işkence derler:)) En son ne zaman mercimek köftesi yedim hatırlamıyorum bile. Poğçalar da süper görünüyo. Zaten annem de akşam aradı dolma yiyoruz dedi, olmaz ki bu kadar da canım:))

    YanıtlaSil
  2. Anneeemmmm şu pofuduk poğaçalardan şimdi olsa 10 tane yerim :))

    YanıtlaSil
  3. O gün ne güzel 10 kişi birden yapmıştık :) bugün tek başıma yapmaya çalışıyorum bakalım neye benzeyecek. Şu an mayalanması için bekliyorum. Bu arada aldığı kadar unu ölçtüm benim hamur 10,5 su bardağı un aldı :)

    YanıtlaSil